Top 10 måder at miste jeres bedste sælgere

businessman-2606509_1920

Jeg kan se, at mange virksomheder søger sælgere lige nu, og jeg fornemmer, at der er en stor udskiftning i danske salgsteams for tiden.

For nylig talte jeg med salgsdirektøren hos en af mine kunder, som var frustreret over at have mistet en god sælger til en konkurrent, og vi talte om, hvorfor sælgere skifter job – hvad er de typiske årsager til, at sælgere forlader deres arbejdsgiver. 

Der er uden tvivl flere og andre, men jeg vil her dele en liste med det, jeg oplever, er de typiske årsager – du kan jo overveje, hvordan årsagerne ligner situationen hos jer…

1) Mikroledelse og manglende frihed

Sælgere er ofte frihedssøgende, og det er vigtigt for dem at have stor indflydelse på deres egen hverdag. Det konflikter i nogle kulturer med ledelsens tætte opfølgning, og det man kan kalde KPI-helvedet.

2) Manglende eller dårlig support

Når man som sælger endelig har landet en stor ordre, vil man være helt sikker på, at kunden bliver tilfreds. Derfor kræver det stor tillid for sælgeren at overdrage ansvaret for leverance, implementering og support til andre kolleger. Så hvis ikke jeres support fungerer 100%, vil nogle sælgere vælge at gøre det hele selv – i en periode, selvom de er uholdbart.

3) Manglende tro

At arbejde med salg er hårdt og krævende – også for de bedste. Men det bliver ulideligt hårdt, hvis ikke man har tro på og tillid til kvaliteten af det, man sælger.

4) For mange ikke-salgsrelaterede opgaver 

De bedste sælgere bruger bedst deres tid på salg – jo mere jo bedre. Desværre ”belemres” salgsafdelingen ofte med en lang række opgaver, møder, projekter osv., der ikke øger toplinien. Det fjerner fokus, det demotiverer, og det hæmmer væksten.

5) Udbrændthed

I især store virksomheder med skiftende ledere har man nogle gange overbevist sig selv og hinanden om, at vi har utroligt travlt for tiden – men det er en speciel situation, fordi vi:

 • Mangler 2-3 sælgere lige nu
 • Er overgået til nyt system
 • Har overtaget et nyt agentur eller lanceret nyt produkt eller…
 • (find selv på flere)

Men sådan var det også for et halvt år siden. Og et helt. Og to.

Det er ikke forbigående, det er ikke midlertidigt, det er ikke pga. en spidsbelastning. Det høje arbejdspres er blevet hverdag – og til sidst brænder sælgerne ud. 

De bedste svømmere springer først over bord.

6) Manglende kontinuitet i bonussystemer

I nogle virksomheder ændrer man bonussystemet og principperne for beregning af bonus en eller to gange om året – hvilket minimerer sælgernes tro på, at de får en fair bonus udbetalt.

Hvis man samtidig ændrer fordeling af kunder, distrikter og segmentfordeling osv., har man først skabt grobund for interne krige, evige diskussioner og nærmest ugentlige lønforhandlinger i form af bonusforhandlinger baseret på mavefornemmelser. 

7) Manglende tro på ledelsen

Hvis ikke der er en leder i salgsorganisation, som både forstår sælgernes virkelighed og kan skabe rammerne for salgssucces, så er de fleste sælgere så stærke, at de nærmest starter et mytteri. Enten som en åben konflikt eller (oftere) resignerer og fokuserer på blot at passe deres arbejde for at komme hurtigt hjem igen.

8) Uklare mål

De bedste sælgere er ofte drevet af succes. Men hvis man er usikker på eller uenige om, hvad succes er, så medfører det ofte frustration, resignation eller apati i salgsafdelingen.

9) Bristede forventninger

Når den nye model igen er forsinket, når salgskonkurrencens præmier ikke kommer, når bonussen ikke bliver udbetalt pga. ny politik på koncernniveau – når det, som sælgeren med rimelighed kunne forvente, ikke indfries.

10) Konkurrentens succes

Hvis konkurrenten igen har et bedre regnskabsår end jer, eller igen stjæler en stor kunde fra jer, eller igen viser en ny løsning på en messe (og I ingen har). 

Hvis et eller flere af scenarierne ovenfor passer på jer, er det tid til at gøre noget ved det. Og der er god grund til at gøre noget ved det, hurtigt. For den ubehagelige virkelighed er, at:

 • De bedste svømmere springer først over bord – det er de bedste af jeres sælgere, der først søger og får nyt job.
 • Der er mange ledige sælgerjobs lige nu
 • Når de bedste forlader jer, står I tilbage med resten


Som omtalt i medierne

Miniseminar: Ny Omsætning

Se på 27 minutter hvordan du som leder for B2B-sælgere kan opnå ny omsætning med tre fundamentale principper:

 • Højere konverteringsrater med værdibaseret salg
 • Kortere salgscyklus med procesorienteret salg
 • Ny energi i salgsteamet med proaktiv pipelineledelse

Få adgang for kr. 0,- på www.omsaet.dk/ny

Ny Omsætning no BG
LinedIn-6Z0A4086-Edit-Brian_S-farve

Vi guider B2B-salgsteams til ny omsætning på 100 dage

 Mit navn er Brian Stahlhut Christiansen, og jeg har arbejdet med optimering af B2B-salg i over 20 år.

Jeg har også skrevet fire bøger om salg og holdt foredrag om salg og salgsledelse i Skandinavien, Tyskland, Baltikum, Spanien og USA.

Min ambition er, at guide B2B-salgsteams til ny omsætning - uden at ansætte flere sælgere eller øge marketing.

Følg mig på LinkedIn her (jeg udgiver løbende artikler om værdibaseret og procesorienteret salg).

Download Guides til Øget Omsætning

Konkrete og kontante råd til at lykkes med B2B-salg og salgsledelse...

25 Super Sælgende Spm.

Sælg mere med bedre spørgsmål

Download for kr. 0,-

Bedre møder
i salgsafdelingen

Får jeres sælgere energi ud af jeres møder?

Download for kr. 0,-

Bedre Salgsmål
Bedre Resultater

Klare og motiverende mål giver øget salg

Download for kr. 0,-

Professionelle online møder

Sælg mere på kortere tid med online kundemøder

Download for kr. 0,-

Salgsledelse
Koma eller Krise

Sådan leder du B2B-salg gennem kriser

Download for kr. 0,-